6-11 YAŞ DÖNEMİ
Son çocukluk yani 6-11 yaş döneminde çocuklar zihinsel ve fiziksel yeteneklerini, dil kullanımını, sosyal becerilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Daha mantıklı düşünmeye başlayan, problem çözebilen, fantazi ile gerçek arasındaki farkı ayırt edebilen, dikkatini daha uzun sürdürebilen bu çocuklar çevresinde olan bitenlerin daha fazla farkına varmaya başlar. Duygularını tanımayı, daha iyi kontrol etmeyi ve ifade etmeyi öğrenirler.
Duygusal Gelişimi
6-11 yaş döneminde akranları tarafından sevilmek, beğenilmek ve kabul görmek çok önemlidir. Öyle ki bazen bu kabul edilme arzusuyla birlikte kendi gibi olmama, başkaları gibi giyinip, konuşmaya varacak boyutlara gelebilir. Buna rağmen herkes gibi olma çabasının yanı sıra farklı olmaya çalışma çabalarını da görebiliyoruz. Bu çoğu çocuk için hem bireyselleşmeden vazgeçmeden hem de ilişkilerinde ki dengeyi bozmadan hallolabiliyor.
Bir diğer önemli mesele ise rol model seçimleridir. Kendini keşfetme ve gelecekle ilgili hedefler belirleme yolunda yararlı olabilir. Rol modellerini akrabalar, tarihsel figürler, televizyon endüstrisinden sıklıkla seçebilirler. 6-11 yaş döneminde bağımsızlık ön plana çıkmaktadır. Okul öncesi dönemde ebeveyn otoritesine karşı fazla direnç göstermeyen çocuk bu yaşlarda sıklıkla limitleri test etme girişimlerinde bulunur. Çünkü bağımsızlık artık önemlidir. Kısıtlamalar sorgulanır, hatta zaman zaman reddedilir. O yüzden yaşanan ufak çaplı gerilimleri ergenlik öncesi prova olarak düşünebilirsiniz.
Bu dönemde çocuklar aileleri tarafından saygı görülme arzusu taşımaktadır. Onları etkilemek, saygılarını kazanmak önemlidir. Hatta bu zaman zaman kardeş rekabetini de körükleyen bir durum olabilir. Son olarak benlik algısının gelişimi önemlidir. Bu dönemin sonunda artık çocuklar güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmaları gerekir ki ergenlik dönemi zorluklarıyla iyi bir şekilde başa çıkabilsinler.
Dil Gelişimi
Erken çocukluk döneminin neredeyse dört katına varan kelime hazinesi bu yaş döneminde yaklaşık 15000 ile 40000 civarına ulaşır. İletişim bu dönemde oldukça iyi bir durumdadır. Çocuklar çok şey bilir ve anlatabilir. Bir kelimenin birden fazla anlamının olabileceğini ya da benzer anlamlara gelen kelimeler olabileceğini bilirler.
Mizah anlayışı gelişen bu yaş dönemi çocukları şakaları severler. Zaman zaman yetişkinler için anlamsız, saçma gelen şeylere bile eğlenebilirler. Metafor kullanabilir, tekerlemeler söyleyebilirler.
Motor Gelişimi
6-11 yaş döneminde koşma, atlama, zıplama, kovalama, dengeleme, tırmanma, ip atlama, bisiklete binme, paten sürme, en az 10 saniye tek ayak üzerinde durma, geri adımlama yapma gibi kaba motor aktivitelerini yapabilirler. Yazma, el yazısı ile yazma, çekiç, tornavida gibi tamir aletlerini kullanma, iğne, iplik işlerini yapma gibi ince motor aktivitelerini de bu yaş döneminde rahatlıkla yapabilirler.
Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi