ÇOCUKLARDA DIŞKI KAÇIRMA

çocuklarda dışkı kaçırma

ÇOCUKLARDA DIŞKI KAÇIRMA

Tuvalet eğitimi hem sabır hem de zaman gerektiren bir gelişimsel görevdir. Başlangıç için kesin bir tarih yoktur ancak iki buçuk, üç yaşından sonra çocuğunuz duygusal, bilişsel ve fiziksel olarakta hazırsa başlanabilir. Çocuklarda yaş ve cinsiyete bağlı olarak bir kaç ay önce ya da sonra gibi esneklikler de görülebilir. Ebeveynlerin çoğu yıllardır dışkı kontrolünü sağlayan çocukların yeteneklerini karşılaştırma kıstası olarak görerek bundan gurur duyulacak malzeme çıkartmaya çalışmışlardır. Bu da işleri bir tık daha zorlaştırmıştır.

Dışkı Kaçırmanın Nedenleri Neler Olabilir?

Kasların henüz olgunlaşmadığı ya da stres durumlarında dışkı kaçırmayı görebiliyoruz. Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, anne babanın ayrılığı, baskıcı ebeveyn tutumları çocukta stres yaratabilir ve dışkı kaçırmaya neden olabilir.  Bu sebeple çocuğun nerelerde altına yaptığı da önemli olabilir. Örneğin okulda asla kaka kaçırmayan bir çocuğun sadece evde kaçırıyor olması ebeveynleriyle olan ilişkisinde zorluklar olduğunu düşündürebilir.

Dışkı Kaçırma Ciddi Bir Problem midir?

Dışkı Kaçırma önemli bir sorundur. Dört yaşın üzerinde olmasına rağmen her ay en az bir kez olmak şartıyla istemli ya da istemsiz dışkı kaçırma görülüyor ise enkoprezis olup olmadığının araştırılması için uzman desteği almak önemlidir. Aksi takdirde çocukta suçluluk duygusu gelişebilir, özgüveninde azalma görülebilir.

Dışkı kaçırma zorluğuyla ilgili ebeveynler olarak neler yapabilirsiniz?

  • Öncelikle fizyolojik bir sorun olup olmadığını netleştirmek için doktor kontrolü yaptırılmalıdır.
  • Organik bir sebepten kaynaklanmadığı durumlarda çocuğun günlük yaşamındaki stresörleri belirlemek ve onlara yönelik çalışmalar yapılmak gerekmektedir.
  • Ebeveynle ilişki sorunları yaşayan çocuklar için olumlu disiplin yöntemlerini kullanmak yine fayda sağlayacaktır.
  • Anne/baba-çocuk kaliteli zamanların sürecine dikkat edip, gerektiği durumlarda süresini arttırmak etkili olacaktır.
  • Çocuk kaçırdıktan sonra cezalandırmaktan, tehditten, şiddetten ve eleştiriden kaçınmalı, çocuğun suçu olmadığını unutmamalısınız. Aksi takdirde fayda değil, artışa sebep olacaktır.
  • Son önerim ise pedagojik öyküler ile aynı zorluğu yaşayan çocukların hikayelerini okuyarak baş etme becerileri üzerine farkındalık kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi

Tuvalet Eğitimi Makalesi için Tıklayınız

Çocuklarda İdrar Kaçırma Makalesi için Tıklayınız