fbpx

Doktor Korkusu

Çocuğunuzu doktora götürmenin çin işkencesi olduğunu düşünenlerdenseniz üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bir çok çocuk, doktor korkusu yaşıyor ve yaşatıyor. Çocuğunuzun gelişimi ilerledikçe bir önceki muayenesini, iğne olduğunu, tadı güzel olmayan ilaçlar verildiğini hatırlayacak ve aynı deneyime tekrar maruz kalmak istemiyorlar. Dolayısıylada bu süreç anne/babalar için fazlasıyla çetrefilli olabiliyor.

Çocuğunuzu “Yemeğini yemezsen vitaminsiz kalırsın ya da çoraplarını giymezsen hasta olursun sonra doktor sana iğne yapar” tehditleriyle büyütüyorsanız size de geçmiş olsun demek lazım. Bugün cezayla eşleştirdiğiniz doktora yarın güle oynaya gitmesini beklemek tahmin edersinizki haksızlık olurdu.

Bu süreçte yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de gezmeye gidiyoruz denilerek çocuğu doktora götürmektir. Bu hayatta güvendiği en önemli varlıklardan bir tanesi olan ebeveynin verdiği sözü tutmamasının da ötesinde, gerginliğe hatta belki biraz da acıya maruz kalabileceği bir yere sıradan bir gezme denilerek kandırılmanın verdiği hayal kırıklığı ve güvensizlik eklenecek.

ÖNERİLER

  • Öncelikli olarak (illa hasta olmasını beklemeden) doktor kimdir(çocukların sağlıklı olmasını sağlayan bir insandır), neler yapar(çocuklar iyileşebilsinler diye muayene eder) gibi temel soruların cevaplarını öğretin. Doktor oyuncak malzemeleri ile oyunlar oynayıp denemeler yaparak, bu konuyla ilgili kitapları okuyup görsellerini görmesini sağlayarak süreç hakkında fikir sahibi olmasını sağlayın. Çocuklar bildiklerinden değil asıl bilmedikleri şeylerden korkarlar, bunu unutmayın! Ayrıca, bunlardan bahsederken extra detaylara girip kafasını karıştırmayın.
  • Doktorda herşeyin çok güzel olacağını, hiç canının yanmayacağını söylemekten kaçının. Bu durumun hem garantisi yoktur hem de gelecek sefer verdiğiniz güvenceye inanmayacaktır.
  • Sizin ya da oyuncaklarının üzerinizde muayene denemeleri yapmasına müsade edin, yüreklendirin. Oyuncakların nasıl kullanılması gerektiğini anlatın. Hatta toleransı yüksek bir doktorunuz varsa önce doktoru üzerinde uygulama yapıp yapamayacağını sorabilirsiniz.
  • Ebeveyn olarak sürece önyargılı başlamayın. “Eyvah şimdi başımıza neler gelecek” endişesiyle gerginliğinizi çocuğunuza yansıtmayın. Unutmayın çocuklar annenin ağzından kelimeleri duymasa bile sizin kaygılı olduğunuzu çok rahat hissedebilirler. O yüzden kaygınızı kontrol altına alın.
  • Doktor korkusu dile geldiğinde inkar edip, görmezden gelmeyin. Duygularını anlamaya çalışın. (Biliyorum burada olduğun için çok gerginsin, gitmek istiyorsun, canın acıyacak diye endişe ediyorsun vs. vs.)
  • Muayene sonrasına güzel bir plan yapın. Muayene nasıl geçerse geçsin sonucunda keyifli bir aktivite yapıyor olmak, hatta bunu her seferinde tekrarlamak, doktor günüyle ilgili güzel bir anı kalması açısından faydalı olabilir.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi

Bir Sonraki Makale için Tıklayınız

ONLINE EBEVEYN DANIŞMANLIĞI

Ebeveyn olarak çocuğunuzla yaşadığınız çatışmaların sebebini bulmakta zorlandığınız, nasıl ebeveynlik yapmanız gerektiğinden emin olamadığınız durumlarda uzman desteğinden faydalanabilirsiniz.

Online danışmanlık geleneksel, ofis içerisinde yapılan terapiden farklı olarak uzmanla beraber ortak belirlediğiniz zaman diliminde evinizden Skype yoluyla iletişim kurarak danışmanlık alabilirsiniz.

Online Danışmanlık almak için psikologbusraborekci@gmail.com a mail atabilirsiniz.

Ocak 2023
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 


error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: