ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

Islak çarşaflar, değiştirilmeyi bekleyen pijamalar, gözler yarı kapalı ya da utanmış çocuklar bir çok evin tanıdık sahnelerindendir sanıyorum. Tuvalet eğitimi için yaklaşık iki ila iki buçuk yaş civarı başlanmış bu süreç bazen ebeveynler için bitmek bilmeyen kabusların başlangıcı olabiliyor. Bazen de hallettik bu işi de derken tepe taklak olmuş idrar kaçırma sürecine dönebiliyor.  İdrar kaçırma altta yatan bir hastalığın sebebi olabiliyorken kimi zaman da hiç bir organik sebebe bağlı olmaksızın görülebiliyor. 

Alt ıslatması tuvalet eğitimi sonrası kesintisiz kaçırmalarla devam ediyorsa kaslarının henüz olgunlaşmaması ile ilgili olabiliyorken, kuru kaldığı en az altı aylık süreç sonrası başlayan kaçırmalar daha çok tıbbi bir rahatsızlık ya da psikolojik problemlerin emareleri olarak bizleri düşündürebiliyor. 5 yaşını geçmiş, tıbbi bir durum olmaksızın, istemli ya da istemsiz bir biçimde hafta da en az iki kez ya da üç aydır devam eden bir şekilde idrar kaçırması enürezis tanısı alması için gerekli ölçütlerdendir. Çocukluk çağında çok sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Tedavisinde davranışçı yöntemler kullanılmaktadır.

İDRAR KAÇIRAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİ İÇİN TAVSİYELER

  • Çocuklarda mesane kontrolü ilk gündüzleri gelişirken, gece kontrolü daha sonradan gelir. Bu durumu geceleri bezleyerek çözmek yerine zor olsa da geceleri sık sık tuvalete kaldırarak çözmenizi tavsiye ederim.
  • Çocuğunuza bunun büyümenin bir parçası olduğunu sonsuza dek böyle devam etmeyeceğini söyleyin.
  • Uyku öncesi sıvı tüketimine dikkat edin.
  • Uyku öncesi mutlaka tuvalete yönlendirin. Uyuduktan da 1-1,5 saat sonra yeniden kaldırın. Sabaha karşı tekrar kaldırın. Çoğu çocuk için iki yeterli olsa da bir kısım çocuk için yeterli gelmeyebilir. Çocuğunuzun ihtiyacını göre uyarlayın.
  • Geceleyin uykunuzun en tatlı yerinde kalkmanın hiç kolay olmadığını biliyorum ancak aşağılamak ve cezalandırmaktan kaçının.
  • Çarşafları değiştirmenize yardım etmesini sağlayarak sürece dahil edin.
  • Son olarak doktorunuzun onayıyla fiziksel bir problem yoksa ve çocuğunuz beş yaş civarındaysa, etrafınızdan gelen “sende zamanında böyleydin” vb. söylemleri bir kenara bırakıp çocuğunuzun benlik saygısı zarar görmeden uzman desteği almanızı öneririm.

 

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi